Gemeente Wingene

Update 8 januari: Te vroeg voor versoepelingen

Op vrijdag 8 januari 2021 kwam het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land opnieuw samen om de huidige situatie en maatregelen te evalueren. Hier lees je wat er beslist werd.

Algemeen

De coronacijfers blijven gunstig evalueren, maar voor echte versoepelingen is het nog te vroeg. Voor rijscholen wordt vanaf maandag 11 januari een uitzondering gemaakt. Wie een rijbewijs B wil behalen, een gewoon autorijbewijs (of BE mét aanhangwagen), kan vanaf maandag opnieuw terecht bij de rijscholen en examencentra. Sinds midden december waren alleen theoretische lessen en examens mogelijk voor dat type van rijbewijs. Praktijklessen en -examens mochten niet, behalve voor motorfietsen, bussen en vrachtwagens.

Voor de rest 

  • Voor de rest blijven dus de huidige maatregelen gelden. Voor verdere versoepelingen, denk aan de contactberoepen zoals kappers, moeten we kijken naar het nieuwe Overlegcomité van 22 januari. 
  • Sinds eind december gelden er strengere regels voor reizigers. Zo moet wie terugkeert uit een rode zone verplicht in quarantaine en een coronatest ondergaan op dag 1 en dag 7. De huidige regels voor reizen zullen gelden tot zeker na de krokusvakantie. De overheid kondigt meer controles aan op het naleven van die verplichtingen, ook op het reisverkeer via de weg. Wat dat betreft heeft de Vlaamse regering net vandaag het licht op groen gezet voor het besluit dat de lokale handhaving van de quarantaineplicht regelt. Daardoor zullen lokale besturen en met name lokale politiezones beter kunnen controleren op de naleving van de quarantainemaatregelen.
  • Verder blijft de regel rond verplicht thuiswerk gelden. Ook daar komen er meer controles, onder meer op de werkplekken van werknemers die in quarantaine moeten zijn.
Gepubliceerd op  do 07 jan 2021