Gemeente Wingene

Update over besmetting coronavirus in woonzorgcentrum Amphora vzw

In woonzorgcentrum Amphora vzw in Wingene werden op zaterdag 28 maart 2020 de eerste besmettingen van het coronavirus vastgesteld. Een aantal stalen waren op dat moment nog in onderzoek. Intussen zijn de resultaten van deze testen bekend.

In totaal zijn nu 17 bewoners positief getest. Een bewoner is ondertussen overleden (hoewel, niet aan het coronavirus zelf), twee andere bewoners zijn recent in het ziekenhuis opgenomen en zijn op heden niet in levensgevaar. Ook bij drie medewerkers werd de besmetting van het coronavirus bevestigd. Zij blijven thuis in ziekteverlof. Er wordt met man en macht gewerkt om de verspreiding een halt toe te roepen.

Outbreak-plan

“Sinds de vaststelling van de eerste besmettingen op zaterdag 28 maart 2020 werd het outbreak-plan, dat grondig voorbereid was en klaarlag, geactiveerd”, zegt Bernard Bruggeman, gedelegeerd bestuurder van Woonzorggroep GVO. “Er werd vervolgens onmiddellijk een verhoging hoger geschakeld om deze uitbraak zo goed mogelijk te beheersen en verdere besmettingen te vermijden. Alle bewoners van het woonzorgcentrum verblijven ondertussen op de kamer. Daarnaast wordt er een gespecialiseerd coronateam ingezet en worden er bijkomende testen afgenomen.” Er worden daarnaast ook extra medewerkers en beschermingsmaterialen ingezet. “Vanuit Woonzorggroep GVO wordt bijkomende en gespecialiseerde hulp in het woonzorgcentrum Amphora voorzien: dit gaat onder meer over verpleegkundigen, zorgkundigen, onderhoudsmedewerkers en medewerkers die psychologische bijstand verlenen.”

Met man en macht

Er is voortdurend overleg tussen het woonzorgcentrum, Woonzorggroep GVO, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de gemeente Wingene. Burgemeester Hendrik Verkest volgt de situatie, als hoofd van de crisiscel van de gemeente, op de voet. “Vanuit de gemeente kunnen we bevestigen dat in Amphora al het nodige gedaan wordt om de uitbraak zo goed mogelijk te beheersen en verdere besmettingen binnen en buiten het woonzorgcentrum te vermijden. De maatregelen en richtlijnen vanuit de overheid worden er strikt opgevolgd en er wordt dag en nacht met man en macht gewerkt. Ook de komende dagen blijven we contact houden om de stand van zaken te evalueren en te bespreken wat mogelijk is binnen de specifieke context van het woonzorgcentrum. Wij voelen een grote kracht vanuit Woonzorggroep GVO waarvan het woonzorgcentrum deel uitmaakt. GVO ondersteunt met alle capaciteit, ervaring en specialisatie ons woonzorgcentrum in Wingene.”

Diepste medeleven en waardering

“We betuigen ons diepste medeleven aan de familie van de overledene. Ons hart is bij alle getroffen bewoners en medewerkers en hun families”, zegt burgemeester Hendrik Verkest. “Onze waardering gaat uit naar iedereen die de strijd met dit verschrikkelijk virus aangaat, zoals het zorgpersoneel, de artsen, de directie…”

“Alle families werden ingelicht. Daarnaast verzekeren wij dat alle bewoners met de juiste zorg en warmte worden omringd”, zegt gedelegeerd bestuurder Bernard Bruggeman. “Blijf vooral warme aanmoedigingen en kaartjes sturen. Ze geven onze medewerkers en bewoners de kracht om door te gaan.”

Gepubliceerd op  zo 29 mrt 2020