Gemeente Wingene

Update over het coronavirus (20 augustus): aangepaste maatregelen na de Veiligheidsraad

De Nationale Veiligheidsraad kwam vandaag, op donderdag 20 augustus 2020, samen en heeft vervolgens toelichting gegeven over enkele versoepelingen. Hier kan je een korte samenvatting terugvinden.

Opgelet! Op dit moment gelden er in onze gemeente en regio - in samenwerking met 15 buurgemeentes en -steden - ook nog een beperkt aantal aanvullende maatregelen. Een overzicht van deze regionale maatregelen kan je hier terugvinden. 

Sociale bubbel blijft behouden

De bubbel van vijf blijft behouden tot minstens 1 oktober. Het gaat dus om zorgvuldig gekozen nauwe contacten bovenop het eigen gezin die steeds dezelfde blijven. Kinderen onder de 12 jaar tellen niet mee. Bij een uitstap in groep of een samenkomst mag de grootte van de groep nooit groter zijn dan 10 personen (dit is relevant bij grote gezinnen).
 

Liefde over de grenzen heen 

Koppels die niet getrouwd zijn, maar een duurzame liefdesrelatie hebben (en dit kunnen aantonen), mogen vanaf 1 september over de internationale grenzen opnieuw naar elkaar toe. De maatregelen voor reizigers (zoals een verplichte test, quarantaine) gelden ook voor hen.
 

Winkelen hoeft niet langer alleen 

Je mag opnieuw met maximaal twee personen gaan winkelen en er is geen tijdslimiet meer. Winkels mogen er zelf voor kiezen om het individueel winkelen te behouden (bijvoorbeeld om zo de wachtrijen te beperken). Deze maatregel is van kracht vanaf maandag 24 augustus.
 

Meer publiek toegelaten bij evenementen, culturele activiteiten, sportwedstrijden en gebedshuizen 

Het maximaal aantal aanwezigen wordt vanaf maandag 1 september verhoogd: binnen tot 200 personen, buiten tot 400 personen. Maatregelen zoals de afstandsregel, het dragen van een mondmasker ... en de bijhorende veiligheidsprotocollen blijven behouden. Voor professionele organisatoren kan er bij permanente infrastructuur een uitzondering aangevraagd worden bij de burgemeester, waarna overleg volgt met de bevoegde minister.
 

Verhoogd aantal aanwezigen bij rouwmaaltijden

Op rouwmaaltijden worden vanaf maandag 1 september maximaal 50 personen toegelaten volgens de horecamaatregelen. De volgende Nationale Veiligheidsraad zal zich buigen over de kwestie van een mogelijke versoepeling van de regels voor recepties in het algemeen. Voorlopig zijn huwelijks- of communiefeesten of andere recepties en feesten met meer dan 10 personen buiten de sociale bubbel dus niet mogelijk. 
 

Mondmaskers onmisbaar 

De maatregelen over het dragen van een mondmasker blijven van kracht. Lokale besturen mogen aanvullende maatregelen opleggen. In onze gemeente is dat sinds kort ook het geval. Zo ben je verplicht om altijd een mondmasker op zak te hebben en is het dragen ervan verplicht op meer plaatsen zoals speelpleintjes, recyclagepark, de markt, ... Meer info daarover kan je hier vinden. 
 

Alle leerlingen naar school op 1 september 

Alle leerlingen van de kleuter-, lagere en secundaire school mogen op 1 september terug naar school. Er wordt gewerkt met kleurencodes en we starten met code geel ("het virus is actief maar onder controle"). Naar gelang de kleurcode zijn er andere maatregelen van kracht die bijvoorbeeld een impact hebben op het aantal lesdagen. Bij code geel kunnen alle leerlingen voltijds terug naar school. In het secundair onderwijs worden buitenschoolse activiteiten zoveel mogelijk beperkt. Het mondmasker blijft verplicht voor leerkrachten en leerlingen ouder dan 12 jaar. Over het hoger onderwijs volgt nog overleg.
 

Volg de kleurencodes goed op wanneer je reist

De kleurencodes blijven behouden. De bijhorende maatregelen moeten gevolgd worden. Wie naar ons land komt of terugkeert is verplicht om het Passenger Locator formulier in te vullen. Terugkeren uit een rode zone betekent dat je verplicht in quarantaine moet en verplicht bent om je te laten testen (ook al heb je geen symptomen). Keer je terug uit oranje zone en had je risicovolle contacten? Dan wordt er aangedrongen op quarantaine en een test.
 

Hoe ziet onze toekomst eruit? 

Er wordt de komende maand achter de schermen verder gewerkt aan veilige maatregelen die perspectief bieden. Deze worden eind september verwacht.
 
 
We rekenen erop dat je als inwoner alle maatregelen goed opvolgt, alleen zo houden we de verspreiding van het coronavirus onder controle. Zorg voor jezelf en voor elkaar!
Gepubliceerd op  do 20 aug 2020