Gemeente Wingene

UPDATE over het coronavirus: verlenging maar geen verstrenging

Op woensdag 15 april 2020 kwam de Veiligheidsraad samen om te bekijken hoe het verder moet met de coronamaatregelen in ons land. In het kort: de maatregelen worden niet verstrengd, maar wel verlengd tot en met 3 mei 2020. Lees hieronder meer over de recente beslissingen.

Over de verlenging... 

Volgens de Veiligheidsraad is het op dit moment nog te vroeg om de maatregelen af te bouwen. Verschillende cijfers zijn dalende (zoals bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnames), maar andere blijven erg hoog (bijvoorbeeld het aantal doden). De huidige maatregelen worden aangehouden tot en met zondag 3 mei 2020. Wellicht volgt er in de week van 20 april meer informatie over de gefaseerde heropening van de scholen. 

Over de evenementen...

Daarnaast kwam er ook meer duidelijkheid over grote evenementen (zoals festivals, evenementen of sportwedstrijden met publiek) in mei, juni, juli en augustus. Deze kunnen niet doorgaan. 

We verwachten op korte termijn meer info over de definitie van 'grote evenementen' zodat we als lokaal bestuur beslissingen kunnen nemen over onze eigen evenementen en deze van 

Lichte aanpassingen

Naast de verlenging worden een aantal maatregelen versoepeld:

- Tuincentra en doe-het-zelf-zaken mogen op korte termijn opnieuw open (zowel tijdens de week als in het weekend). De afstandsmaatregelen moeten uiteraard gerespecteerd worden. 
- Er wordt opnieuw beperkt bezoek toegelaten in woonzorgcentra en instellingen voor (bijvoorbeeld) personen met een handicap. Ook mensen die alleen zijn en zich zelf niet kunnen verplaatsen mogen opnieuw beperkt bezoek ontvangen. Het gaat over individueel bezoek van steeds dezelfde persoon en op voorwaarde dat deze bezoeker tot twee weken voordien niet ziek is geweest. 

UPDATE: Onze crisiscel was verbolgen over de beslissing om opnieuw bezoek toe te laten in woonzorgcentra en heeft onmiddellijk actie ondernomen om de versoepeling van deze maatregel tegen te gaan. Intussen is er een burgemeestersbesluit dat bezoek in de woonzorgcentra in Wingene verbiedt. 

Gepubliceerd op  wo 15 apr 2020