Gemeente Wingene

Ophokplicht voor alle pluimvee nadat vogelgriep is vastgesteld

Vanaf maandag 15 november geldt in heel het land ophokplicht, nadat vogelgriep vastgesteld is bij een wilde gans in de gemeente Schilde (Antwerpen). Voor de professionele sector is het uiterst belangrijk dat de ophokplicht correct en goed gevolgd wordt, ook bij particulieren.

Het gaat om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Dit wijst erop dat er opnieuw veel vogelgriepvirus bij wilde vogels circuleert, zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Minister van Landbouw David Clarinval nam daarom, op aanraden van het FAVV, de beslissing om de basismaatregelen vanaf 15 november te verstrengen om het pluimvee beter te beschermen. In Nederland werden de voorbije twee weken al bijna 240.000 kippen geruimd door de strijd tegen de vogelgriep.

Periode van verhoogd risico

Vanaf maandag 15 november gaat een periode van verhoogd risico in voor vogelgriep in heel ons land. Volgende preventieve maatregelen tegen het vogelgriepvirus worden daardoor van kracht:

  • Pluimvee van professionele houders en van hobbyhouders, met uitzondering van loopvogels, moet worden opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten).
  • Alle pluimvee en vogels moeten binnen (of onder netten) worden gevoederd en gedrenkt.
  • Pluimvee en vogels mogen niet in contact komen met regenwater of oppervlaktewater waartoe wilde vogels toegang hebben.

Het FAVV vraagt alle pluimveehouders, hobbyhouders en andere betrokken actoren om de maatregelen strikt toe te passen en voldoende aandacht te besteden aan het voorkomen van de insleep van vogelgriep bij hun dieren door (contacten met) wilde vogels.
Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te contacteren.

Een gedetailleerd overzicht van alle maatregelen vind je op de website van het FAVV.

Meld dode vogels aan het FAVV

Als je tijdens een wandeling of in je buurt een dode of zieke vogel vindt, raak deze dan niet aan maar meld het aan het FAVV via het gratis nummer 0800 99 777. Het dier zal worden opgehaald en onderzocht, op deze manier help je nieuwe uitbraken van het vogelgriepvirus te voorkomen en bescherm je je eigen pluimvee.

Gepubliceerd op  za 13 nov 2021