Gemeente Wingene

Week van de Mobiliteit: hoe VeloVeilig is Wingene?

In mei 2022 organiseerden VTM en het Laatste Nieuws een grote campagne met als titel ‘Veloveilig Vlaanderen’. Inwoners in alle Vlaamse gemeenten konden gevaarlijke fietspunten melden via de HLN-applicatie. Dankzij 39 meldingen in Wingene werd zo heel wat interessante info verzameld.

Dankzij de campagne ‘VeloVeilig Vlaanderen’ kunnen we de fietsveiligheid binnen onze gemeente in kaart brengen. Fietsers konden via de VeloVeilig Vlaanderen-app gevaarlijke fietspunten in hun buurt melden. In totaal namen zo'n tienduizend lezers deel aan de campagne. 

De resultaten in Wingene

In Wingene werden 39 gevaarlijke fietspunten op de VeloVeilig-kaart gezet. Het meest gemelde gevaarlijke fietspunt in Wingene is, niet geheel onverwacht, de Beernemsteenweg, meer bepaald het gedeelte tussen Wildenburg en Beernem.

Uit de campagne blijkt dat 30 % van de bewoners Wingene een veilige fietsgemeente vinden. 50% vindt dat onder het huidige bestuur de fietsveiligheid verbeterd is. Volgens 39% van de bewoners heeft de gemeente Wingene een veilig fietsbeleid. 56 % vindt fietsen in Wingene nu veiliger dan 5 jaar geleden.

Alle gemelde gevaarlijke fietspunten in Wingene werden door de Dienst Mobiliteit gebundeld en op een eigen kaart gezet. Daarbij werd intussen voor elk gemeld fietspunt een antwoord geformuleerd.

Overzichtskaart fietspunten

Uit deze campagne blijkt dat onze score niet slecht is in vergelijking met andere gemeenten, maar er is zeker nog werk aan de winkel! We blijven streven naar een leefbare en veilige fietsinfrastructuur in onze gemeente. Momenteel wordt er achter de schermen gewerkt aan een herziening van het mobiliteitsplan, waarbij het thema 'fietsveiligheid' uiteraard prominent aan bod komt. Veel gevaarlijke fietspunten waren gekend, maar de feedback van VeloVeilig leverde ons zeker nuttige informatie op.

Melding plaatsen?

Een gebrek aan een fietspad of een gevaarlijke situatie voor fietsers melden?

Dit kan heel eenvoudig online

Maar ook via mail naar mobiliteit@wingene.be of telefonisch via 051 65 00 60. 

Gepubliceerd op  ma 19 sep 2022