Gemeente Wingene

Cultura Zwevezele

Cultura Zwevezele is een vereniging die zich richt op cultuur met bijzondere aandacht voor fotografie. Samengevat : polyvalent.

Samen met die Berlijnverzameling omvat Cultura Zwevezele nu al onze fotografische activiteiten, zijnde Zwevezele in Beeld, de Berlijnse Muur met Berlin no more walls, Berlijn Digital, Alfoto, fotografie van lokale en internationale events, oldtimers, WVFD, Breedbeeld, de DDR, enz.

Oorspronkelijk had alles te maken met ‘Berlin no more walls’ en Fotokring Argos. Maar gaandeweg verschoof die aandacht. Tijden veranderen en Berlijn situeerde zich meer en meer op de achtergrond.

De microbe van de fotografie heeft mij gepakt toen ik ongeveer 18 jaar was en toen ik mede-oprichter was van Fotokring Argos in 1974. Ik ben dus – mogen we zeggen – met de fotografie vergroeid. Straks 50 jaar Argos!

Meer en meer heb ik me toegelegd op het fotograferen van gebouwen in Zwevezele, die gesloopt werden of sterk van uitzicht veranderden. Ik heb dat uitzicht gered toen het nog kon. De fotografie heeft daardoor een bewarende functie gekregen. Ze vormen documenten met een historische waarde. Ook events in Zwevezele trokken meer en meer mijn fotografische aandacht. Met uitgebreide reportages van carnaval 2023, corona, chirofuif, volleybal, de ceremonies en geplogenheden met 11 juli en 11 november.

Op 12 maart 2023 werd ik officieel aangesteld als de dorpsfotograaf van Zwevezele. Dit naar aanleiding van de vernissage van de tentoonstelling ‘Zwevezele herinnerd’.

Enkele internationale projecten, zoals de installaties van Christo als inpakkunstenaar, Spencer Tunick met zijn naaktinstallaties, en meer regionaal het nacriterium Roeselare, af en toe een concert, het protest tegen het kappen van het Hambacher Wald en de uitbreiding van de bruinkoolmijn, waardoor het dorp Lützerath moest verdwijnen, …

Ik haalde ook enkele interessante sprekers naar Zwevezele en Kemmel : bv prof Hendrik Vos en VRT journalist Rob Heirbout, of het aankomend talent dhr Eddy Verloes, dat nu wereldwijd is doorgebroken.

Ik zag het als mijn persoonlijke taak om het recente verleden vast te leggen voor nu en voor later, voor de toekomstige generaties. Iemand moest het doen.

Dat het een succes zal worden blijkt uit mijn Facebookgroep ‘Zwevezele in Beeld’. Na iets meer dan 2 jaar telt mijn FBgroep nu ongeveer 1750 leden!

De huidige burgemeester, dhr Lieven Huys omschreef het als volgt :

‘Wij willen u als dorpsfotograaf feliciteren voor al die mooie documenten, in onze gemeente, maar ook internationaal. We voelen de passie en de hartenklop van u persoonlijk en van Argos en Cultura Zwevezele in uw werk.

Lode, wij stellen u vandaag officieel aan als de dorpsfotograaf, waar ik u al over aansprak. Dit is de perfecte gelegenheid om dat te doen. We gaan daar straks iets op drinken. Zeker weten!

De foto’s zijn monumentaal. Maar jijzelf bent ook een monument. Je bent een monument in onze cultuur en het belang van cultuur kunnen we niet overschatten.

Je bent nu ook een pionier, omdat we vanaf dit moment onze kunstenaars meer willen betrekken in deze openbare ruimte.’ 12/03/2023.

Zo heb ik het mogelijk gemaakt, na lang onderhandelen, dat een segment van de Berlijnse Muur op de Kemmelberg, bij de commandobunker staat.

Regelmatig doen studenten ook een beroep op ons voor een studieproject en dit vanuit vele diverse richtingen.

Momenteel onderhandelen we met Dresden, ex DDR om specifieke items van de DDR naar onze gemeente te halen. In juni zal er een veiling zijn.

Mvg,

Lode Anseel

Adres

Lokaal

Adres
Ricksteenweg 6
8750 Wingene

Contact

Lode Anseel

Adres
Ricksteenweg 6
8750 WINGENE
Telefoon
051 61 37 83
GSM
0499 72 88 47
e-mail
lode.anseel@telenet.be