Als uitbater van een vaste drankgelegenheid (bv. een café, restaurant, cafetaria, …) hebt u een drankvergunning nodig voor het schenken van alcoholhoudende dranken voor consumptie ter plaatse. Het gaat daarbij om gegiste dranken (bv. bier, wijn, mousserende wijn, …) en sterke drank (bv. gin, cognac, cocktail, …). De vergunning is persoons- en plaatsgebonden en kan niet worden overgedragen.
Wat is een drankvergunning?
Een drankvergunning is een gemeentelijke toelating voor het verstrekken van gegiste en/of sterke dranken voor verbruik ter plaatse.
- Gegiste dranken: verwijst naar bier, mousserende en niet-mousserende wijn, andere mousserende en niet-mousserende gegiste dranken (bv. appelwijn, cider, …) en tussenproducten (bv. porto, sherry, …). De alcohol is volledig door gisting verkregen. Het alcoholgehalte mag niet meer dan 22 % bedragen.
- Sterke dranken: zijn gedistilleerde dranken, likeuren en andere dranken die gedistilleerde alcohol bevatten (bv. cognac, rum…). Ook producten waar gedistilleerde drank aan werd toegevoegd vallen onder de sterke dranken (bv. cocktails, mixdranken…). Gegiste dranken met een hoger alcoholpercentage dan 22 % vallen ook onder de sterke dranken.
Een drankvergunning is persoons- en pandgebonden. Deze toelating kan met andere woorden niet overgedragen worden (bv. aan een nieuwe eigenaar) of meegenomen worden (naar een andere locatie). Je moet dus bij overname, verhuis, ingrijpende verbouwingen of bij het openen van een tweede zaak een nieuwe vergunning aanvragen.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een drankvergunning, moet u voldoen aan een aantal moraliteitsvoorwaarden. De controle van de (door de federale overheid bepaalde) moraliteitsvoorwaarden gebeurt op basis van een uittreksel uit het strafregister (uittreksel strafregister model 596.1, met het oog op het verkrijgen van een drankvergunning). Dat attest moet aangeleverd worden door:
- de uitbater
- de eventuele zaakvoerder/bestuurder of zijn aangestelde
- de inwonende personen die in de uitbating zouden kunnen deelnemen.
Als de uitbating in handen is van een vennootschap moeten alle medebestuurders een attest kunnen voorleggen. De moraliteitsvoorwaarden zijn persoonsgebonden.
Procedure
Vul het formulier zo volledig mogelijk in om vertragingen in de behandeling van jouw dossier te voorkomen.
Kosten
Gratis
Wet of regelgeving
Wet betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank
Extra informatie
Heb je hier al aan gedacht?
Naast de drankvergunning, moet je als horecazaak of drankgelegenheid ook voldoen aan alle andere reglementering die van toepassing is op de uitbating van een drankgelegenheid. Je moet dus:
- Een stedenbouwkundig vergunde inrichting of een goedgekeurde reizende inrichting hebben;
- Met de brandveiligheid in orde zijn. Een publiek toegankelijke inrichting dient te beantwoorden aan de voorschriften inzake brandveiligheid. Een controlebezoek door de brandweer kan worden opgelegd. Het is zeer aangewezen om zelf een brandpreventiecontrole aan te vragen;
- Indien nodig een milieuvergunning klasse 2 hebben;
- Sabam betalen, alsook de billijke vergoeding;
- Een verzekering objectieve aansprakelijkheid voor brand- en ontploffing kunnen voorleggen (indien uw inrichting meer dan 49m² publiek toegankelijke ruimte bevat);
- Beschikken over een attest FAVV;
- In orde zijn met de kansspelwetgeving;
- De leeftijdsgrenzen respecteren (o.a. geen sterke dranken aan minderjarigen schenken).