Gemeente Wingene

Vernieuwd reglement voor speelstraten

De gemeenteraad van Wingene besliste positief over een update van het reglement speelstraten. In het gemeentelijk reglement worden de wettelijke bepalingen opgenomen en de specifieke voorwaarden en aanvraagprocedure voor een speelstraat vastgelegd.

Het speelstratenreglement kreeg een opfrissing: meer flexibiliteit in tijdstippen en een eenvoudigere aanvraagprocedure.

Nieuw reglement

“In het nieuwe reglement wordt in hoofdzaak de aanvraagprocedure gemoderniseerd en vereenvoudigd”, vertelt burgemeester Lieven Huys. “De procedure die je vroeger moest doorlopen, was niet langer van deze tijd en bleek een drempel te zijn.” Het nieuwe reglement voorziet tegelijk meer flexibiliteit in de tijdstippen om een speelstraat te organiseren.

In Wingene beschikken we over een ruim netwerk van speelterreintjes. “Het is natuurlijk jammer dat niet in elk straat ruimte is voor een speelterrein. Ook de vrije ruimte is doorheen de jaren schaarser geworden”, zegt Jens Danneels, schepen van Jeugd. “Speelstraten zijn een extra mogelijkheid om kinderen op een veilige manier extra speelruimte te geven. Buurtbewoners van alle leeftijden werken in een speelstraat samen aan een veilige en leefbare buurt.”

Speelstraten

Het gemeentebestuur probeert ervoor te zorgen dat er in elke wijk speelpleintjes zijn. Toch kan nog niet elk kind genieten van een verkeersveilige speelruimte in de buurt. Speelstraten zijn daar de ideale oplossing voor. Tegelijk bevorderen ze het sociale contact tussen alle bewoners van de straat; van kinderen tot volwassenen.

Een speelstraat wordt tijdelijk volledig voorbehouden voor spelende kinderen. Spelende kinderen en voetgangers hebben er voorrang op alle weggebruikers. Doorgaand gemotoriseerd verkeer is er verboden, een sensibilisatie om ons (kind)vriendelijker te gedragen in het verkeer.

Een aanvraag indienen kan voor de periode tussen de paasvakantie en de maand september. Alle voorwaarden en de aanvraagprocedure vind je terug op www.wingene.be/speelstraten

Gepubliceerd op  di 01 mrt 2022