De sanering van zon bodemverontreiniging kan een dure zaak zijn. Net daarom werd het Promaz-fonds opgericht. Het is het resultaat van een samenwerkingsakkoord tussen de federale en regionale overheden en heeft als missie om dit type vervuiling te behandelen en de bodem te saneren.
Wie komt in aanmerking?
Elke eigenaar of eindgebruiker die een bodemvervuiling vaststelt die veroorzaakt wordt door een lek in een mazouttank of -leiding. Maar ook wie in het verleden de bodem al gesaneerd heeft in geval van zon mazoutlek, kan genieten van de financiële tussenkomst van het fonds of van de uitvoering van de nodige saneringswerken.
Promaz helpt
Promaz helpt bij gebouwen met een woonfunctie (één- of meergezinswoningen, appartementen, woningen met een praktijkruimte voor professionele activiteiten), maar ook bij niet-residentiële gebouwen (kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen, rusthuizen, religieuze gebouwen, hotels…). Het kan gaan om mazouttanks die nog in gebruik zijn, maar ook om tanks die buiten gebruik gesteld zijn en die in het verleden een bodemverontreiniging veroorzaakt hebben.
Vat de koe bij de horens!
Opgelet: wie een aanvraag voor hulp en financiële tussenkomst wil doen, moet dat doen vóór 28 februari 2025 (binnen de 3 jaar na het operationeel worden van het Promaz-fonds).
Doe de test
Om te achterhalen of je in aanmerking komt voor een tussenkomst van het Promaz-fonds, raadpleeg je best de website www.promaz.be. Daar kun je een testje doen om meteen te achterhalen of je in aanmerking komt voor steun.
Dien een aanvraag in
Je kunt op de Promaz-site ook een aanvraag voor tussenkomst indienen, via het onlineformulier (of ook via aangetekend schrijven).
Nog vragen?
Via mail: info@promaz.be Via telefoon: 0800 63 636
Bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur.