Gemeente Wingene

Voorwaarden heropening terrassen

Vanaf 8 mei mogen terrassen weer open. We geven hieronder een gedetailleerd overzicht van de voorwaarden zoals beschreven in het buitenprotocol:

  • Max. 4 personen per tafel, behalve indien het over personen gaat die onder eenzelfde dak wonen
  • Openingsuren beperkt van 8u00 tot 22u00
  • Bediening aan de bar is niet toegestaan
  • Chirurgisch mondmasker verplicht voor personeel
  • Mondmasker verplicht voor klanten bij verplaatsingen
  • Regelmatig handen wassen
  • Afstand van 1,5m maximaal respecteren
  • 1,5m tussen tafelgezelschappen
    • Tussen de ‘tafelgezelschappen’ impliceert dat er steeds 1,5m moet vrij zijn tussen de rugleuningen van de gasten van verschillende tafels. Niet louter tussen de tafels.
  • Verplicht zittend buiten consumeren
  • Geluidsversterking Max. 80 dB
  • Klanten mogen NIET in binnenruimte, tenzij om:
    • gebruik te maken van het sanitair,
    • door te wandelen naar terras als dit op geen enkele andere manier toegankelijk is,
    • de rekening te betalen aan de kassa, met respect van afstandsregels.
  • De tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd. Plexiglazen tussenwanden zijn dus niet toegelaten.
  • Er wordt alleen aan tafels bediend, dus géén statafels of walking lunches of -diners. Er wordt verplicht zittend geconsumeerd. Klanten dienen tevens aan hun eigen tafel te blijven zitten. Bediening aan de bar is niet toegestaan. Er is geen uitzondering voorzien voor zelfbedieningszaken of voor eenmanszaken.
  • De verkoop van alcoholische dranken in alle inrichtingen, met inbegrip van automaten, blijft verboden vanaf 20.00 uur tot 05.00 uur 's morgens, met uitzondering van de verkoop aan klanten van de terrassen van een horecazaak tot aan het sluitingsuur.
    • Tussen 20u en 22u kan dus enkel alcohol verkregen worden in horecazaken.
    • Na 22u is er geen alcohol meer beschikbaar, noch via handel, noch via horeca.
  • Reservatie is niet verplicht.

Definitie van een open terras:

  • Een open terras is een onderdeel van een inrichting die behoort tot de horecasector of van een professionele traiteur- of catering onderneming dat gelegen is buiten de besloten ruimte daarvan:
    • waar de open lucht vrij kan circuleren, waar men zitgelegenheid biedt en waar dranken en spijzen voor directe consumptie worden aangeboden,
    • moet minstens over één volledige zijde geopend zijn ongeacht de weersomstandigheden,
    • mag aan de open zijde NIET deels afgesloten worden, zoals bv. met windscherm of zonnewering.
  • Terrassen in een gesloten publieke ruimte (zoals een winkelcentrum) vallen hier niet onder.
  • De FOD Volksgezondheid bevestigde dat ook de bovenzijde als zijde kan beschouwd worden. Daardoor kunnen bv. (volledig ommuurde) binnenkoeren ook als open terras dienen, voor zover er geen parasols of enige andere overkapping wordt geplaatst. (bron: VVSG)