Gemeente Wingene

We zijn een hartveilige gemeente!

Onze gemeente mag zich voortaan een hartveilige gemeente noemen. Op dinsdag 1 oktober ontvingen we de erkenning van het Rode Kruis Vlaanderen voor de inspanningen die we de afgelopen jaren leverden om de overlevingskansen bij personen met een hartstilstand zo groot mogelijk te maken.

Dagelijks worden dertig inwoners van ons land getroffen door een hartstilstand buiten de muren van het ziekenhuis. Gemiddeld overleeft slechts vijf tot tien procent. Een onmiddellijke reanimatie met een AED-toestel, dat is een toestel dat stroomstoten produceert om slachtoffers te reanimeren, verhoogt de overlevingskans tot wel zeventig procent. “Al in 2012 kocht de gemeente het eerste AED-toestel aan en bevestigde het ter hoogte van recreatiebad de Alk”, zegt schepen Lieven Huys. “Een jaar later, in 2013, kochten we er nog een bij voor sporthal de Zwaluw in Zwevezele.” De toestellen werden tot nu toe twee keer gebruikt. “In beide gevallen werden de slachtoffers gered dankzij het gebruik van het AED-toestel”, zegt voorzitter Tom Braet. 

Opleidingen organiseren voor verschillende doelgroepen

In 2016 besliste het gemeentebestuur om voor de erkenning van een hartveilige gemeente te gaan. Om te voldoen aan de voorwaarden volgde het personeel van de gemeente verschillende opleidingen zodat minstens tien procent de AED-toestellen kan gebruiken. “Daarnaast waren er door de jaren heen ook verschillende opleidingen voor sportclubs”, zegt schepen Lieven Huys. “En dit jaar was er ook een opleiding tijdens de seniorenraad en een die toegankelijk was voor alle inwoners”, vult voorzitter Tom Braet aan. Daarnaast zet de gemeente ook in op het sensibiliseren van bedrijven om hen zo te overtuigen om zelf een AED-toestel aan te kopen.

“Het dossier is al bijna een jaar klaar. We zijn blij dat we na de administratieve afhandeling nu ook daadwerkelijk de erkenning van hartveilige gemeente in handen hebben”, besluit schepen Lieven Huys.

Gepubliceerd op  di 01 okt 2019