Gemeente Wingene

Wees slimmer dan een phisher

Het aantal slachtoffers van phishing is hallucinant: criminelen worden steeds beter en slimmer. Daarom lanceert het Centrum voor Cybersecurity België een campagne en een Safeonweb-app. Zo heb je altijd actuele informatie op zak.

Recent kreeg onze organisatie nog te maken met phishing. Je ontvangt een mail, sms of bericht via sociale media die je met een smoes wil overhalen tot het klikken op een link. Daar moet je je persoonlijke gegevens, code en wachtwoorden invullen. Zo hebben criminelen toegang tot je rekening en gaan ze met je geld aan de haal.

Het gebeurt ook telefonisch: ze bellen je op, proberen je vertrouwen te winnen en overhalen je om je bankkaartgegevens en wachtwoorden mee te delen.

Het aantal slachtoffers van phishing is hallucinant

In 2020 werden via phishing 67.000 frauduleuze transacties uitgevoerd, voor een totaal nettobedrag van 34 miljoen euro. In 2020 deden 7.502 slachtoffers van phishing aangifte bij de federale politie. Dat is een stijging van 204 procent tegenover het jaar daarvoor. Bovendien blijkt dat 12 procent van de Belgen nog nooit van phishing heeft gehoord. Bij jongeren is dit zelfs 30 procent. 

Zeker met de feestdagen in aantocht is het belangrijk om waakzaam te zijn en niet in de val te trappen van oplichters die phishingberichten versturen via sms of mail met de bedoeling om je geld te stelen.

De nieuwe Safeonweb-app, uniek in Europa

We kunnen al vier jaar lang verdachte sms'en of mailberichten doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. In 2021 werden er 3,7 miljoen verdachte berichten verzonden, goed voor gemiddeld 12.000 per dag. Dankzij die berichten kan het Centrum voor Cybersecurity België nu al veel verdachte links meteen blokkeren. In 2021 ging dat tot nu toe al over 1,3 miljoen verdachte links.

Maar nu gaan ze nog een stap verder, vertelt Miguel De Bruycker: “We gaan die informatie gebruiken om mensen te waarschuwen voor grote phishingcampagnes via de nieuwe Safeonweb-app. Als we merken dat er veel meldingen binnenkomen van de bevolking, zullen we onmiddellijk, binnen de 10 minuten, een waarschuwing uitsturen in de app zodat mensen extra waakzaam zijn en niet in de val trappen. We kunnen ook waarschuwen als er een groot datalek is, of als er veel paswoorden gelekt zijn.”

Het is dus zeker nuttig om de Safeonweb-app te installeren. Hij wordt gratis ter beschikking gesteld voor iOS in de App Store en Android in de Google Play Store. “Op die manier kunnen we de mensen bewust houden en snel informeren", stelt Miguel De Bruycker.

De sensibiliseringscampagne "Wees slimmer dan een phisher" is een samenwerking tussen het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), Febelfin en de Cyber Security Coalition.

Met deze tips kom je al een heel eind

  • Wees slimmer dan phisher en deel nooit je persoonlijke gegevens, codes of wachtwoorden. 
  • Download de Safeonweb-app. Deze gloednieuwe app waarschuwt je voor cyberdreigingen en nieuwe phishingberichten.
  • Stuur frauduleuze berichten altijd door naar verdacht@safeonweb.be. Het CCB laat de verdachte linken in deze berichten blokkeren. Zo lopen minder oplettende internetgebruikers geen gevaar. 
  • Hoe je phishing herkent en waar je moet op letten, lees je op www.safeonweb.be.

Wat doe je als je slachtoffer bent geworden van phishing?

  • Bel onmiddellijk Card Stop op 070 344 344.
  • Breng zo snel mogelijk je bank op de hoogte. 
  • Doe meteen aangifte bij de politie
  • Verander je paswoorden en doe eventueel een virusscan, wanneer je denkt malware te hebben geïnstalleerd.

bron: VRTNWS

Gepubliceerd op  do 09 dec 2021