Gemeente Wingene

Herstellingswerken diverse wegen

Wat?

Vanaf 30 september 2023 start het structureel onderhoud van een 56 asfalt-en beton wegen in onze gemeente. De werken maken deel uit van het strategisch meerjarenplan 2020-2025.

De dienst Publiek Domein en Interne Werken bereidde de werken grondig voor via het wegenbeheerplan. 

Afhankelijk van de materialisatie van de weg worden zijn er verschillende methodes van herstel:

Asfaltwegen:

  • Een deel van de onderhoudswerken bestaat uit het bestrijken van asfaltwegen. Dat betekent dat er een nieuwe slijtlaag op het asfalt wordt aangebracht om de levensduur te verlengen. De slijtlaag is in dit geval een bestrijking met steenslag en daarbovenop een slemlaag, dat is een vorm van gegoten asfalt.
  • De delen van straten die er slechter aan toe zijn en waar er grotere gescheurde oppervlaktes aanwezig zijn, worden waar nodig voorafgaandelijk vervangen door nieuwe asfalt.
  • Op sommige locaties wordt ook de fundering zelf vervangen. 

Betonwegen:

  • De slechte betonvakken worden vervangen door nieuwe betonvakken.
  • Slechte voegen tussen de betonvakken worden verwijderd en er wordt een nieuwe uitzettingsvoeg geplaatst.

Wie is de aannemer?

De herstellingswerken van de wegenis werden na een prijsvraag gegund aan de aannemer Norré-Behaegel voor een bedrag van 1.088.304,56 euro.

Timing?

De te herstellen vakken en delen van de weg werden voorafgaand gemarkeerd op de weg. De voorbereiding van de aannemer startte reeds half september 2023. Sinds begin oktober waren de eerste grotere herstellingen in het straatbeeld zichtbaar.

De herstellingen aan betonwegen gingen door van oktober 2023 tot en met januari 2024. De herstellingen aan de asfaltwegen wachten nog even op betere weeromstandigheden. 

De aannemer voorziet alle herstellingswerken af te ronden tegen mei 2024.

Huidige stand van zaken & actuele planning

Asfalt

In de week van 4 december werden twee asfaltwegen aangepakt, de Hekkestraat (Sint-Jan) en Tieltstraat (centrum Wingene).
In beide straten zijn de toplagen vernieuwd en bleef de hinder beperkt tot diezelfde week.


De overige asfaltwerken zullen in het voorjaar van 2024 opstarten.

Beton

De fase herstel van betonwegen is ondertussen nagenoeg afgerond, alle grotere betonstukken zijn uitgebroken en vervangen. In het voorjaar van 2024 tenslotte komt enkel nog de vernieuwing van de voegen aan de beurt, gecombineerd met het aanbrengen van een afwerkingslaag.

Er zullen geen omleidingsroutes noodzakelijk zijn voor deze laatste werken.

Algemeen

Asfaltwerken: we vragen met aandrang de signalisatie te volgen en rijweg NIET te gebruiken, de bestrijking gebeurt met een bitumenlaag met daar bovenop een fijne steenslag. Deze laag kan beschadigingen aan uw wagen veroorzaken.

Waar wordt er gewerkt? 

In totaal wordt er in 56 straten gewerkt. Soms wordt een deel van de straat aangepakt, soms de volledige straat. De werken worden gefaseerd uitgevoerd en voor de uitvoering is de aannemer erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarom is het erg moeilijk om op voorhand een timing per straat door te geven. Alle bewoners worden op voorhand verwittigd door de aannemer (zie hieronder bij praktisch). 

Een overzicht van alle straten:

Akkerstraat
Balgerhoekstraat
Bedelfstraat
Bertstraat
Boskapeldreef
Bruggestraat 119-129
Driekavenstraat
Fazantendreef
Gevaertstraat 
Gravestraat
Hekkestraat
Heremeersstraat
Hereveldstraat
Hertsbergeveldstraat
Herreweg
Hoogstraat
Huisakkerstraat
Hoogweg 
Kapellestraat
Klokhof
Koolskampstraat
Kruisstraat
Leendreef
Leenmolenstraat
Lijkstraat
Lindeboomstraat
Lostraat
Pastorijstraat 
Peerstalstraat
Pincestraat
Predikherenstraat
Processiestraat
Ratelingestraat
Ricksteenweg
Rokerstraat
Romerijstraat
Rozendalestraat
Ruddervoordestraat
Schewegestraat
Schoolstraat
Speibeekweg
Sprietstraat
Steenbeekweg
t Hof van Wingene
Torhoutstraat
Vagevuurstraat
Vannekenstraat
Veldsprietstraat 11-15
Verrekijker 
Vinkestraat
Vijfwegenstraat
Vrijstraat
Vromanstraat
Walbosstraat
Weytstraat
Zonnebekestraat 

Praktisch

  • De aannemer Noré-Behaeghel verwittigt de bewoners van de betrokken straat op voorhand aan de hand van een bewonersbrief.
  • Tijdens de werken wordt een kleeflaag aangebracht om de weg vervolgens met steenslag te kunnen bestrijken. Deze laag kan wagen, fietsen, schoenen ... beschadigen. Daarom mag je tijdens de werken de weg niet betreden, ook niet met de fiets of te voet. De onderbreking voor het verkeer blijft beperkt tot enkele dagen. Indien nodig wordt het verkeer lokaal omgeleid. 
  • Alvast bedankt voor het begrip! 

Bij vragen rond algemene stand van zaken en vooruitgang kunt u steeds terecht via 1750. Voor specifieke vragen kunt u de projectleider Dhr. Lieven Mannens contacteren: 0470 50 02 49.