Gemeente Wingene

Welkom burgemeester Lieven Huys

Het is gebeurd ... Op vrijdag 8 januari 2021 legde Lieven Huys de eed af als burgemeester van onze gemeente. We wensen hem alle succes toe! Ontdek hier de eerste beelden van de eedaflegging en een persoonlijke boodschap van onze burgemeester.

Op vrijdagochtend 8 januari 2021 legde Lieven Huys bij West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé de eed af waarmee hij de derde burgemeester van de gemeente Wingene wordt sinds de fusie van 1976. Na meer dan dertig jaar neemt Hendrik Verkest afscheid van de burgemeesterssjerp. Hij zal, in opvolging van Lieven, de voorzitter van de gemeenteraad worden. 

Foto: Photography Bart Tanghe

Afscheid van een monument

De vorige burgemeesterswissel in de gemeente dateert van meer dan 31 jaar geleden. Op 9 juni 1989 legde huidig burgemeester Hendrik Verkest als 36-jarige de eed af. Het was op politiek vlak een erg woelige periode in Wingene. Maar de nieuwe burgemeester werkte hard aan het terugvinden van de politieke rust en doorzwom samen met zijn bestuursploeg vele watertjes zoals de varkenspest, de plotse landing van 400 woonwagenbewoners, de windhoos, de hagelstorm … Hendrik Verkest bestuurde de gemeente als een ondernemer. Cijfers en investeringen waren niet uit zijn visie weg te denken. Geruggesteund door de ommekeer in de bevolkingscijfers, slaagde hij er in om van een ingedommelde agrarische gemeente een moderne entiteit te maken met een forse aangroei van de bevolking en de lokale tewerkstelling. Recreatiebad de Alk en de sportparken, de vele bedrijventerreinen, nieuwe scholen, woningen en woonzorgcentra … Het zijn maar enkele van de vele verwezenlijkingen tijdens de afgelopen 30 jaar.

Ambitieus en vooral vol vertrouwen begon hij aan zijn opdracht en met hetzelfde gevoel geeft Hendrik Verkest de fakkel door aan schepen Lieven Huys. “Dertig jaar geleden mocht ik de burgemeesterssjerp omgorden; ik mag ‘m nu op een nette manier teruggeven aan de samenleving. De kiezer heeft in 2018 gesproken. Ik ben onze inwoners dankbaar dat ze ons hebben toegelaten om de opvolging zo te kunnen organiseren en dat het politieke levensproject dat ik voor onze gemeente en inwoners zag, een vervolg kan krijgen. Ik wens Lieven en de hele bestuursploeg daarbij het allerbeste toe.”

De plannen zijn nog niet op

Lieven Huys is geen nieuwkomer in Wingene. In 1994 legde hij op 21-jarige leeftijd de eed af als gemeenteraadslid en intussen is hij al meer dan 11 jaar schepen in de gemeente. Hij kijkt ernaar uit om het politieke levensproject van de huidige burgemeester verder te zetten. “Er staan nog enkele grote dossiers op stapel. We gaan de komende jaren fors investeren in cultuur. De grootste hap van het budget gaat naar het Keizerspark. Dit project omvat de bouw van een nieuw vrijetijdscentrum in het centrum van Wingene, inclusief een theaterzaal en een nieuwe bibliotheek, een vernieuwd gemeentehuis en een nieuw groen hart. Het wordt bovenal een plek voor ontmoeting. We gaan ook verder met het aanleggen van fietspaden, en we zullen op de langere termijn moeten nadenken over de revitalisering van bestaande industrieterreinen.”

Foto: Photography Bart Tanghe

Onze burgemeester aan het woord

Nieuwkomer Jens Danneels

Nu schepen Lieven Huys burgemeester wordt, legt Jens Danneels tijdens de gemeenteraad op 11 januari 2021 de eed af als schepen van Sport, Jeugd, Toerisme en Recreatie. Hij zetelt intussen al 14 jaar in de Wingense gemeenteraad.

Schepen Brecht Warnez neemt de bevoegdheden Cultuur en Bibliotheek over.

Ander foto's: Foto: Photography Bart Tanghe

Gepubliceerd op  vr 08 jan 2021