Gemeente Wingene

Wingene heeft op de Dag van de Mantelzorger extra aandacht voor ‘verborgen helden van de zorg’

Alle Wingense mantelzorgers krijgen vandaag, op dinsdag 23 juni en tevens de Dag van de Mantelzorger, een bloemetje thuis geleverd. “Het is onze manier om hen als gemeente te bedanken voor al hun inspanningen”, zegt Tom Braet, schepen van Welzijn.

Een mantelzorger neemt de zorg op voor iemand die hulpbehoevend is. Dit kan een familielid zijn, maar ook vrienden, buren of kennissen die nood hebben aan extra hulp. Deze zorg vindt gedurende lange tijd en op regelmatige basis plaats. “Mantelzorgers doen dit vrijwillig en spelen een cruciale en aanvullende rol naast de professionele zorgverlening”, vertelt schepen Tom Braet. “Dit werd tijdens de coronacrisis nog maar eens duidelijk.”

Mantelzorgacademie

“We willen onze geregistreerde mantelzorgers vandaag bedanken met een kleine attentie”, gaat schepen Tom Braet verder. Deze actie maakt deel uit van het 100-puntenplan voor de heropleving van de gemeente in het postcoronatijdperk. “De crisis maakte mantelzorg vaak extra zwaar omdat bepaalde ondersteuning zoals dagopvang of thuisbegeleiding weg viel.” Ook de komende jaren plant de gemeente heel wat acties rond mantelzorg. “De premie wordt verhoogd en we richten een mantelzorgacademie op. Daar kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten en hun ervaringen delen. Daarnaast willen we hen ook waarderen. Mantelzorgers zijn onze verborgen helden van de zorg, ze verdienen een gezicht.”

Premie aanvragen

Ben je mantelzorger maar ontvang je nog geen premie? Dan kan je deze aanvragen via deze pagina. Je vindt er ook de voorwaarden en de te volgen procedure terug.

Gepubliceerd op  di 23 jun 2020