Gemeente Wingene

Wingene lanceert tienerwerking tijdens de zomervakantie

Onze gemeente zet tijdens de zomervakantie een proefproject op voor tieners. Twee keer in de week kunnen de 13- tot 15-jarigen in het jeugdhuis in Wingene of in het koetsenhuis in Zwevezele terecht voor laagdrempelige activiteiten.

Wingene zet al jaren een erg uitgebreid en gevarieerd vrijetijdsaanbod op tijdens de vakantieperiodes voor schoolgaande kinderen. ?Daarbij lag de focus vooral op de 3- tot 12-jarigen. De jongeren vanaf 16 jaar bereiken we dan weer via de jeugdraad, het jeugdhuis en de animatorenwerking?, legt schepen Lieven Huys uit. ?Voor de 13- tot 15-jarigen waren er tot nu toe enkel een beperkt aantal SWAP-activiteiten. Deze leeftijdscategorie viel dus grotendeels uit de boot.?


Moeilijke doelgroep


Nochtans is de vraag naar een tienerwerking al even aanwezig. ?Het is vooral een vraag die vanuit de ouders komt?, zegt schepen Lieven Huys. ?Zij zijn op zoek naar de juiste omkadering. Een fysieke plaats waar hun tieners af en toe heen kunnen en waar ze hun vrije tijd nuttig kunnen doorbrengen.? De gemeente is zich ervan bewust dat de doelgroep niet gemakkelijk te bereiken is. ?Tieners worden vaak omschreven als een moeilijke doelgroep. Het zijn geen kinderen meer, maar ook nog geen echte jongeren. Ze willen vooral de vrijheid krijgen om zelf beslissingen te nemen over de invulling van hun tijd?, verduidelijkt schepen Lieven Huys. ?Daar gaan we met onze werking volop op inspelen. De tieners beslissen samen met de monitoren wat ze die dag gaan doen of kunnen gewoon langskomen om gezellig iets (non-alcoholisch) te drinken of een middag te chillen met vrienden.?
Tijdens de zomervakantie kunnen de tieners vanaf de tweede tot en met de achtste week op woensdagmiddag terecht in jeugdhuis De Mutse en op vrijdagmiddag in het koetsenhuis in Zwevezele. Er is ook elke week minstens één spannende SWAP-activiteit voorzien. 

Hier kan je de brochure met alle tieneractiviteiten terugvinden. 


Gevarieerd zomerprogramma


Naast de tienerwerking blijft de gemeente ook investeren in het vrijetijdsaanbod tijdens de zomervakantie voor 3- tot 12-jarigen. ?Op het programma staan opnieuw creatieve en sprankelende Grabbelpasactiviteiten, speelpleinwerking Pret Kadet, maar ook de Landelijke Kinderopvang of losse activiteiten zijn een optie?, zegt schepen Lieven Huys. ?De zomerbrochure wordt vanaf volgende week verdeeld via de scholen, inschrijven voor de activiteiten kan vanaf woensdag 15 mei.? Je kan de zomerbrochure ook hier terugvinden.


Nieuw dit jaar is de korte sluitingsperiode van de speelpleinen. In Zwevezele sluit het speelplein vanaf 22 tot en met 26 juli en in Wingene vanaf 29 juli tot en met 9 augustus. ?De sluitingsperiodes zijn mooi op elkaar afgestemd. Er wordt tijdens deze periode ook busvervoer voorzien zodat de kinderen steeds op een van de twee speelpleinen terecht kunnen?, besluit schepen Lieven Huys.

Gepubliceerd op  wo 24 apr 2019