Gemeente Wingene

Wingense gemeenteraad bevestigt fusie met Ruiselede

Ook de gemeenteraad van Wingene heeft het licht op groen gezet voor de fusie met de gemeente Ruiselede. Dat gebeurde tijdens de gemeenteraadszitting van 23 oktober. Net als de raadsleden van Ruiselede, gingen ze akkoord met het fusievoorstel. Het fusietraject zit nu dus in een laatste rechte lijn.

Om op 1 januari 2025 de nieuwe fusiegemeente Wingene te vormen, moet enkel de Vlaamse overheid de fusie nog bevestigen. 

Wat ging vooraf

De weg naar deze definitieve beslissing begon op 25 april 2022, toen de burgemeesters van Wingene en Ruiselede aankondigden dat ze de mogelijkheid van een vrijwillige fusie wilden onderzoeken. Na een analyse van de bestuurskracht van beide gemeenten, bevestigden de gemeenteraden eind december 2022 hun intentie tot fusie. Sinds deze principiële beslissing werd hard gewerkt aan de uitwerking van een gezamenlijk fusievoorstel. Een voorstel dat nu dus goedgekeurd werd door beide gemeenten.

Meer weten over het traject? Klik hier.

Burgemeester Lieven Huys: “De goedkeuring van de fusie door onze gemeenteraad bevestigt dat we de juiste weg zijn ingeslagen. Dit is het resultaat van een zorgvuldige afweging en samenwerking tussen onze gemeenten. We kijken met optimisme en vastberadenheid naar de toekomst. We zijn ervan overtuigd dat dit fusietraject zal leiden tot een sterkere en bloeiende fusiegemeente.”

Burgemeester De Roo vult aan: “We hebben een uitdagend traject achter de rug, maar we zijn ervan overtuigd dat deze fusie kansen biedt om de kwaliteit en continuïteit van onze diensten te verbeteren. We kijken samen vol vertrouwen vooruit.”

Kompasnota, een visie voor de toekomst

De Kompasnota, met de visie van beide gemeentebesturen, zal dienen als leidraad voor de verdere samenwerking. Dit document vormt het fundament waarop de toekomstige gezamenlijke beslissingen zullen worden gebaseerd, en belooft een kompas te zijn naar een sterker Wingene en Ruiselede. In de loop van november zullen alle inwoners een nieuwe editie van de fusiekrant ontvangen. Hierin kan men, naast een overzicht van het traject, een samenvatting vinden van de ambities zoals geformuleerd in de Kompasnota en de gevolgen ervan voor de inwoners.

De digitale versie van de Kompasnota zal eerstdaags beschikbaar zijn via www.fusiewingeneruiselede.be/kompasnota. Gedrukte exemplaren zullen binnenkort ter beschikking zijn in beide gemeentebesturen.

Heb je een vraag over de fusie?

Heb je een vraag over het fusietraject? Neem eerst eens een kijkje onze pagina met veelgestelde vragen. Daar vind je al heel wat antwoorden terug. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons dan zeker weten. 

Naar de veelgestelde vragen

Gepubliceerd op  ma 23 okt 2023