Gemeente Wingene

Wingense jeugdraad heeft nieuwe voorzitster

Marthe Demeulemeester is de nieuwe voorzitster van de jeugdraad in Wingene. Ze neemt de fakkel over van Sean Ghesquiere. “Ik wil dat Wingense jongeren weten dat ze bij de jeugdraad terechtkunnen om goede ideeën door te geven, voor een leuke babbel én wanneer ze het moeilijk hebben."

Afgelopen zaterdag 18 september kwam de jeugdraad voor de eerste keer in het nieuwe werkjaar samen. “Het doet deugd om elkaar in het echt terug te zien en terug fysiek te ontmoeten”, zegt schepen Jens Danneels. “Het is leuker en bovendien efficiënter om samen het jeugdbeleid vorm te geven en de lijnen voor het komende werkjaar uit te zetten.”

Nieuwe voorzitster

Tijdens de eerste bijeenkomst gaf Sean Ghesquiere na drie jaar de fakkel van voorzitter door aan Marthe Demeulemeester, die als voormalig ondervoorzitster al de kneepjes van het vak kent. “We willen Sean bedanken voor zijn gedreven inzet”, klinkt het bij de gemeente. “Onder zijn voorzitterschap werkte de jeugdraad de voorbije jaren een aantal mooie projecten uit en kwam er systematisch goed advies over ons jeugdbeleid.” De nieuwe voorzitster wil daarop verder bouwen: “Ik wil graag nog meer inzetten op naambekendheid van de jeugdraad. Zowel de Wingense kinderen, tieners en jongeren als hun ouders moeten weten wie we zijn en wat we doen. Ik wil ervoor zorgen dat ze weten dat ze bij ons terechtkunnen. Voor ideeën, een leuke babbel of wanneer het eens moeilijk gaat. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich goed voelt en dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar mening te geven.”

De jeugdraad is achter de schermen al druk bezig met de eerste activiteit van het jaar. “Dat is de Dag van de Jeugdbeweging op vrijdag 22 oktober. Wingense jongeren kunnen deze datum alvast aanstippen in hun agenda. Meer info volgt binnenkort.”

Oproep

Er is in de Wingense jeugdraad nog plaats voor nieuwe leden. “Alle jongeren uit onze gemeente tussen 15 en 35 jaar die geen politiek mandaat uitoefenen, kunnen bij de jeugdraad aansluiten”, klinkt het bij Team Jeugd. “In onze jeugdraad zijn alle jeugdverenigingen vertegenwoordigd en stemgerechtigd, maar ook onafhankelijke jongeren maken deel uit van de jeugdraad.” De schepen van Jeugd en Team Jeugd hebben louter een waarnemende functie.

Via de jeugdraad kunnen jongeren actief nadenken over het jeugdbeleid binnen de gemeente. “We denken samen na en geven adviezen over zaken die de jeugd aanbelangt”, zegt voorzitster Marthe Demeulemeester. “Het is van belang dat we de stem van de jeugd laten horen.” Maar de jeugdraad doet meer dan enkel advies geven. Er worden ook campagnes uitgewerkt. “In het verleden zorgden we al voor gratis oordoppen tijdens jeugdevenementen en voor herbruikbare bekers bij jeugdactiviteiten.”

Wie interesse heeft om zijn of haar stem te laten horen en deel uit te maken van de jeugdraad, kan contact opnemen via deze pagina. “We nodigen alle geïnteresseerden dan uit voor de volgende bijeenkomst.”

Gepubliceerd op  vr 24 sep 2021