Gemeente Wingene

Wingense milieuraad reikt drie Groene Pluimen uit

Tweejaarlijks reikt de milieuraad in Wingene de Groene Pluim uit. Dit jaar kende de milieuraad drie Groene Pluimen toe: aan het gevoelshoekenproject van Leef- en Leerschool Sint-Elooi, aan Operatie Proper van e Wingense Centrumschool en aan inwoonster Sabine Ameloot.

Binnen de categorie ‘rechtspersonen’ ging de Groene Pluim naar Leef- en leerschool Sint-Elooi en Centrumschool Wingene. De milieuraad beloonde de basisschool in Sint-Elooi voor haar gevoelshoekenproject. Kinderen blijken het steeds lastiger te hebben om met hun gevoelens om te gaan. Daarnaast heeft de coronaperiode ervoor gezorgd dat kinderen minder konden bewegen en samen spelen. “De Leef- en leerschool Sint-Elooi zal op de speelplaats een ‘rustige’ en een ‘boze’ hoek inrichten. De natuurlijke en groene elementen zorgen ervoor dat kinderen op deze plekken minder prikkels krijgen”, aldus schepen Brecht Warnez. Natuurlijke materialen zoals hout, wilgentakken en boomstronken worden in dit project gecombineerd met veel groen.

Centrumschool Wingene maakte zich het voorbije schooljaar verdienstelijk door haar succesvolle deelname aan de ‘Operatie Proper’. Dit Vlaams initiatief moedigt verenigingen en scholen aan om de zwerfvuilproblematiek aan te pakken. Schepen Brecht Warnez: “Via verschillende acties ging Centrumschool Wingene de strijd aan tegen zwerfvuil. Er werd bijvoorbeeld gecomposteerd op school en zwerfvuil geruimd in de buurt. Daarnaast werd gefocust op minder afval, sorteren en recycleren. Zowel leerlingen, leerkrachten als ouders werden bij het project betrokken.”

Ook Groene Pluim voor verdienstelijke inwoner


Sedert twee jaar reikt de milieuraad ook een Groene Pluim uit binnen de categorie ‘natuurlijke personen’. Inwoonster Sabine Ameloot werd genomineerd door haar zoon Yaron als verrassing voor haar verjaardag. “Een zeer terechte winnares”, zegt voorzitter Nico Somers. “Haar tuin in de Hekkestraat wordt ecologisch beheerd, in een aanpalende weide werden bomen aangeplant, er zijn nestkastjes voor de vogels en wilde bloemen voor bijen en vlinders. De woning is op en top ge├»soleerd, zonnepanelen leveren elektriciteit en een warmtepomp zorgt voor een energiezuinige verwarming. Sabine registreerde zich ook op de website van Mooimakers. Regelmatig trekt ze op ronde om zwerfvuil in grachten en bermen te ruimen.”

Een Groene Pluim is goed voor 150 euro voor inwoners en 300 euro voor rechtspersonen.

Gepubliceerd op  di 15 dec 2020