Gemeente Wingene

Winterplan in gang gezet voor eerste sneeuwval

Bij winterweer rollen we als gemeente ons winterplan voor sneeuw- en ijzelbestrijding uit. De gloednieuwe multifunctionele tractor om fietspaden te ruimen of te strooien, komt daarbij goed van pas.

Ontdek ons winterplan

Het winterplan van onze gemeente lag klaar en is vanaf de eerste sneeuwval onmiddellijk uitgerold. “Per weertype en route is vastgelegd wie verantwoordelijk is en hoe de samenwerking verloopt”, licht schepen Hedwig Kerckhove toe. “Ons Team Interne Werken krijgt indien nodig ondersteuning van vzw Werkers. Deze organisatie zet tijd en middelen van tuin- en landbouwers in voor maatschappelijke taken en verstevigt zo hun positie in de samenleving.” De vzw zorgt voor twee landbouwers uit Wingene en Zwevezele die over het nodige materieel beschikken om bij te springen. “Alle teams zijn de klok rond beschikbaar en kunnen indien nodig onmiddellijk ingeschakeld worden. Bij bijvoorbeeld hevige sneeuwval voorzien we op deze manier extra capaciteit om de hoofdwegen zo snel mogelijk vrij te maken.” 

Je kan de routes en het volledige plan hier bekijken

Multifunctionele tractor voor de fietspaden

Daarnaast kocht de gemeente ook een gloednieuwe tractor aan met een sneeuwschuif en een pekelstrooier voor de fietspaden. “Zo kunnen we bij sneeuwval in één beweging sneeuw ruimen en pekel strooien”, zegt schepen Hedwig Kerckhove. “De voordelen van pekel in plaats van strooizout? Pekel kunnen we gelijkmatiger verdelen en moet niet ingereden worden om optimaal te werken. Het heeft dus direct effect op de fietspaden en zo houden we het veilig voor iedereen.” De tractor is multifunctioneel en zal bij beter weer onder andere ook gebruikt worden voor onderhoudsbeurten van de fietspaden. Het gaat over een investering van 95.000 euro (inclusief BTW en toebehoren).

Gepubliceerd op  do 14 jan 2021