Gemeente Wingene

Word 1 van de 20.000 curieuzeneuzen en meet de luchtkwaliteit

CurieuzeNeuzen is een wetenschappelijk onderzoek onder leiding van professionele wetenschappers. Burgers verzamelen data over de luchtkwaliteit en helpen zo mee om een uitdagend wetenschappelijk probleem op te lossen. De bedoeling is om de luchtkwaliteit van Vlaanderen in kaart te brengen.

Niet minder dan 20.000 gezinnen, verenigingen, bedrijven en scholen krijgen de kans om de luchtkwaliteit te meten. Dit gebeurt door een eenvoudige meetopstelling op te hangen aan een raam van hun woning, appartement of gebouwen en de concentratie van stikstofdioxide (NO2) in de lucht te meten. NO2 is een belangrijke indicator van luchtverontreiniging die veroorzaakt wordt door het verkeer.

Dit onderzoek zal duidelijk maken in welke mate we worden blootgesteld aan NO2. Zo kunnen we beter inschatten wat de gevolgen zijn voor onze gezondheid. Dat dergelijke metingen op zo’n grote schaal worden uitgevoerd, is een internationale primeur.

Om CurieuzeNeuzen Vlaanderen wetenschappelijk te doen slagen, wordt gestreefd naar een maximale geografische spreiding van alle meetpunten. Zou jij graag bij jou thuis of aan jouw kantoor de luchtkwaliteit willen meten? Dan kan je je inschrijven via https://curieuzeneuzen.be. Ook de gemeente Wingene heeft zich opgegeven met als mogelijk meetpunt het gemeentehuis. De meting loopt van zaterdag 28 april tot zaterdag 26 mei 2018. Voor de geselecteerde meetpunten komt de gemeente tussen door een terugbetaling van de deelnamekosten (10 euro).

Gepubliceerd op  di 13 mrt 2018