Gemeente Wingene

Zwerfvuilactie 2021

Het coronavirus steekt opnieuw een stokje voor onze jaarlijkse zwerfvuilactie. Toch vinden we het als gemeente, samen met Mooimakers, belangrijk om elke vorm van lenteschoonmaak te ondersteunen en daarom komen we met een coronaveilig alternatief. 

We dagen je uit! Kies in april zelf welk stukje van onze gemeente dat je wil opruimen en win een mooie prijs ter waarde van 100 euro!

Claim je zone en word 1 van de 200

We deelden onze gemeente op in 200 vakken. Gezinnen, leerlingen, leden van verenigingen en straatcomités kunnen binnen de toegestane coronaregels één of meerdere van die vakken proper maken tijdens de maand april, wanneer het hen past. 

De deelnemende ‘zwerfvuilbubbels’ claimen hun gebied op de kaart, geven aan wanneer ze gaan opruimen en met wie. Zwerfvuil oprapen alleen of in groep is toegestaan met maximaal 4 personen, mits voldoende afstand. (Dit onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen natuurlijk.)

Een vak (of meerdere vakken) claimen doe je door het digitaal formulier (zie bovenaan op deze pagina) in te vullen. 
 
 

Opruimmateriaal 

Deelnemers kunnen het nodige schoonmaakmateriaal (hesjes, grijpstokken, handschoenen) zelf gratis bestellen en laten leveren via de webshop van Mooimakers. Vanaf 20 maart kan je ook zwerfvuilzakken en eventueel bijkomend opruimmateriaal afhalen op het recyclagepark of bij de Dienst Publieks- en Burgerzaken in het gemeentehuis (tijdens de gewone openingsuren).

Corona- en andere maatregelen

Er zijn een aantal voorwaarden en persoonlijke preventiemaatregelen om zwerfvuil op te ruimen. Want ook via besmette oppervlakken kan je het virus verspreiden:
 • Raap enkel op wat je zelf kan dragen.
 • Stop je afval in de juiste zak (restafval of PMD).
 • Raap niets op met onbeschermde handen. Gebruik een grijper en/of draag altijd rubberen of latex handschoenen. 
 • Houd altijd voldoende afstand van andere mensen (1,5 meter).
 • Probeer je handschoenen zoveel mogelijk aan te houden.
 • Raak je gezicht niet aan.
 • Was je handen regelmatig en grondig (gedurende 40 à 60 seconden).
 • Neem alcoholgel mee. Je kan je handen niet overal wassen.
 • Snuit je neus in papieren zakdoekjes en gooi die daarna meteen weg. In de restafvalzak, uiteraard ;-).
 • Heb je geen papieren zakdoekjes bij? Hoest of nies dan in je elleboog.
 • Vermijd contact met kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.
 • Voel je je ziek? Blijf thuis!

Ingezameld zwerfvuil

Na een opruimmoment op een zelfgekozen tijdstip brengt de bubbelverantwoordelijke de Dienst Milieu en Klimaat per e-mail op de hoogte waar het ingezamelde zwerfvuil ter ophaling klaarstaat. Ons Team Interne Werken haalt al het ingezamelde zwerfvuil wekelijks op.

Grijp je rijk!

Deelnemers aan de Wingense lenteschoonmaak fleuren niet alleen hun buurt op, het werkt ook aanstekelijk voor anderen. Hoe meer zwerfvuilbestrijders zichtbaar zijn in het straatbeeld, hoe meer mensen overtuigd raken van het belang van een schone leefomgeving! Neem dus zeker ook een foto en plaats deze op sociale media.

Uiteraard zijn ook in coronatijden leukere buitenactiviteiten denkbaar dan de rotzooi van anderen op te ruimen. Daarom willen we via loting 15 deelnemende gezinnen, klassen, verenigingen of straatcomités belonen met een waardebon van 100 euro. Die kan je besteden bij een Wingense handelaar.