Gemeente Wingene

Zwerfvuilcamera

Het hele jaar door trekken vrijwilligers op pad om langs wegen en op pleinen zwerfvuil en sluikstorten op te ruimen. Goed voor tonnen zwerfvuil en weer (even) een nette buurt. Er wordt ingezet op sensibilisering en preventie, maar helaas volstaat ook dat niet. Sommige vervuilers zijn immers argeloos en hardleers.

Sluikstorter, je wordt in het oog gehouden!

Gemeente Wingene zet in samenwerking met MIROM Roeselare camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan. Wie vervuilt kan betrapt, ge├»dentificeerd en gesanctioneerd worden. Van het weggooien van één blikje op straat, over het achterlaten van huishoudelijk afval in een straatvuilnisbak of het achterlaten van afval naast een glasbol, tot het dumpen van meubilair in een gracht. Zwerfvuil en sluikstorten zijn immers fenomenen waar de burger zich fel aan ergert en die schade berokkenen aan het milieu. Afval dat op straat rondslingert, lokt alleen maar meer afval uit.

De zwerfvuilcamera’s worden sedert 2018 ingezet in onze gemeente. En met succes. Van alle vaststellingen kreeg de helft een boete in de bus omdat ze een blikje of flesje uit hun autoraam gooiden. Die boetes kunnen soms oplopen tot 350 euro, soms wordt ook gemeenschapsdienst opgelegd.

De camera's kunnen overal geplaatst worden: zichtbaar of verborgen

Om hardleerse vervuilers op andere gedachten te brengen worden de zwerfvuilcamera’s steeds meer ingezet. De bedoeling is niet massaal boetes uit te schrijven, wel om ervoor te zorgen dat wie de regels aan zijn/haar laars lapt, daar niet meer mee wegkomt.

De ‘hotspots’ voor zwerfvuil en sluikstort worden op basis van metingen, ervaringen en getuigenissen in kaart gebracht en op basis daarvan worden de camera’s ingezet. Ze kunnen overal geplaatst worden: zichtbaar of verborgen, bij glasbollen of langs landelijke invalswegen of in de buurt van straatvuilnisbakjes. De inzet van camera’s wordt niet aangekondigd, maar panelen in de buurt van de plaatsen wijzen er wel op dat camerabewaking mogelijk is. Deze maatregel gebeurt overigens volledig conform de privacywetgeving.