Gemeente Wingene

Zwevezele

Zwevezele is de deelgemeente van Wingene die bekend staat voor 'Carnaval Zwevezele' georganiseerd door de Orde van de Bolhoed. Dit evenement gaat ieder jaar door tijdens het eerste weekend van de krokusvakantie. 

Ook Zwevezele is gekenmerkt door de aanwezigheid van vele landbouwactiviteiten. Grasland, landbouwgrond, boomkwekerijen en tuinbouw nemen het meeste oppervlakte in. Ook rundvee, varkens en pluimvee zijn in grote mate aanwezig in Zwevezele. 

Ook economisch is Zwevezele goed bezig. Kleine - en grote ondernemingen zijn hier gevestigd. Er is een sterke aanwezigheid van de metaal- en bouwsector. Industrie - en bedrijfsterreinen zijn voorzien en ook jonge ondernemers worden aangemoedigd. Een van de bekendste bedrijfsterreinen is de 'Hille'. 

Zwevezele heeft een groot aanbod aan socio-culturele -en sportfaciliteiten. Denk hierbij aan verschillende sportcomplexen en het skatepark. De Zwaluw is bekend als sportcomplex. 

We willen een dynamische gemeente zijn waar mensen zich thuis voelen en zich kunnen ontplooien. We willen aandacht hebben voor alle leeftijdscategorieën en veiligheid en zorg bieden waar nodig. We organiseren verschillende activiteiten voor senioren, kinderen, mensen met een beperking, ... 

In Zwevezele zijn ook heel wat kleuter- en basisscholen gevestigd waaronder Vrije kleuterschool De Vlieger, vrije basisschool De Regenboog en De Horizon.